Στο πλαίσιο του λειτουργικού του ρόλου και της προσπάθειας αναμόρφωσης του τομέα της υγείας στην ελληνική επικράτεια, το ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ (Κέντρο Τεκμηρίωσης & Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών – Ελληνικό Ινστιτούτο DRG) συμμετείχε στο 22ο Πανελλήνιο Υβριδικό Συνέδριο Management Υπηρεσιών Υγείας (24 – 26 Ιουνίου) μέσω του Προέδρου ΔΣ,  του ιατρού Παντελή Μεσσαρόπουλου.

Ο κος Μεσσαρόπουλος μίλησε για τις καινοτόμες αλλαγές που μπορεί να επιφέρει στα ελληνικά νοσοκομεία το Ινστιτούτο DRG, για τις λύσεις που παρέχει αλλά και για την αμεσότητα και ταχύτητα στην πραγμάτωση των εν λόγω λύσεων – αμεσότητα που αποδεικνύεται σημαντικότατη στην παρούσα χρονική στιγμή.

Έχοντας εξασφαλίσει την συμμετοχή 26 δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, το ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ προχώρησε στην πλήρη εφαρμογή και αξιοποίηση των συστημάτων τεκμηριωμένης διαχείρισης που πρεσβεύει, με πρώτο επιτυχημένο πιλοτικό εγχείρημα το ΠΑΓΝΗ και την Περιφέρεια Κρήτης.

Ο κος Μεσσαρόπουλος εξήγησε για ποιον λόγο τα DRGs μπορούν να βελτιώσουν την λειτουργία των νοσοκομειακών μονάδων και της ενδονοσοκομειακής περίθαλψης: ανεβάζουν την αποδοτικότητά τους, επομένως αποτελούν την βάση για χρηματοδότηση και κατάρτιση προϋπολογισμών, ενισχύουν την διαφάνεια, καταμετρούν την νοσοκομειακή δραστηριότητα και βελτιώνουν την αποδοτικότητά τους. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η έγκυρη και ολοκληρωμένη τεκμηρίωση αποτελεί το κλειδί» για την εύρυθμη λειτουργία, ενώ σημαντικότατο ρόλο θα παίξει η ψηφιοποίηση των ιατρικών δεδομένων  για την οποία παλεύει το ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που επιλέχθηκε αρχικά η Κρήτη και το ΠΑΓΝΗ, το οποίο έχει ήδη προχωρήσει στην ηλεκτρονική κωδικοποίηση των δραστηριοτήτων του.

Ο κος Μεσσαρόπουλος τόνισε επίσης την σοβαρή προσπάθεια που εκπονείται από  το ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ για την εκπαίδευση ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού – ακόμη και υπό τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας πραγματοποιήθηκαν πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα και εκπαιδεύτηκε μεγάλος αριθμός εργαζομένων στην Υγεία.

Τέλος ανέδειξε την σημαντικότητα της ενοποίησης των νοσηλείων σε ένα κατ’ αποκοπήν ποσό, καθώς και της εκτίμησης για την μέση διάρκεια νοσηλείας, που προκύπτουν από τα DRGs: και οι δύο αυτές ενέργειες λειτουργούν αποτρεπτικά στο να φύγει ένας ασθενής από το νοσοκομείο προτού έχει πλήρως αναρρώσει και απαντούν εμπράκτως στην οποιαδήποτε πολεμική εναντίον της χρησιμότητας των νέων δυνατοτήτων που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία.

«Μιλάμε για ένα σύστημα δυναμικό, όπου η πληροφορία αλλάζει, η γνώση μας εξελίσσεται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Δ.Σ του ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ και αυτό αποδεικνύεται ξεκάθαρα στην πράξη.

Σε μια ιστορική συνθήκη όπου η Υγεία χρειάζεται να υποστηριχθεί με όλους τους τρόπους και που η εξέλιξη της τεχνολογίας αναδεικνύεται ως  η μόνη λύση, το ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ συνεχίζει να εργάζεται με σοβαρότητα και διαφάνεια για τον σημαντικό του στόχο, που αφορά όλους.